Zmiany w warunkach handlowych dla instrumentów CHF

19.01.2015

Drodzy Traderzy!

Informujemy, że od 21 stycznia, 2015, od 08:00 czasu wschodnioeuropejskiego, otwieranie nowych pozycji dla instrumentów CHF na platformach MetaTrader4 i MetaTrader5 będzie znowu możliwe. Następujące pary walutowe będą w pełni dostępne do handlowania: AUDCHF, CADCHF, CHFJPY, EURCHF, GBPCHF, NZDCHF, USDCHF.

Zgodnie z powyższym, będą ustawione nowe wymogi marginesu dla wyżej wymienionych par walutowych:

• Dla kont ECN MetaTrader4 i MetaTrader5, poziom dźwigni finansowej dla instrumentów CHF będzie 12 razy mniejszy niż obecny poziom na koncie handlowym.

• Dla kont Standard i Cent MetaTrader4 i MetaTrader5, poziom dźwigni finansowej dla instrumentów CHF będzie 20 razy mniejszy niż obecny poziom na koncie handlowym.

Zmiane te zostaną wprowadzone dla wszystkich pozycji CHF, zarówno tych już otwartych jak i tych, które zostaną otwarte w przyszłości.

Prosimy pamiętać: zmiany te mogą mieć wpływ na znaczące zwiększenie się wymogów marginesu dla już otwartych pozycji CHF na Państwa kontach handlowych.

Na chwilę obecną, wszystkie instrumenty CHF są pod wpływem wyraźnej zmienności i niskiej płynności, co sugeruje dodatkowe ryzyko podczas handlowania tymi instrumentami. Celem tych nowych wymogów marginesu, które będą obowiązywać aż do stabilizacji sytuacji rynkowej, jest zmniejszenie ryzyka podejmowanego przez klientów jak i Firmę w związku z wyżej wymienionymi parami walutowymi.

Zalecamy, aby zmodyfikować kwotę oraz wolumen na otwartych pozycji w związku z przedstawionymi zmianami.

Z poważaniem,